Frisklivssentralen

Et kompetansesenter med tilbud til deg som vil endre levevaner knyttet til fysisk aktivitet, kosthold og tobakk.

Friskliv.png - Klikk for stort bilde

 

 

Offentlig helsetjeneste for voksne over 18 år. Vi tilbyr oppfølging individuelt og i gruppe. Du kan ta kontakt selv, eller bli henvist av fastlege, NAV og annet helsepersonell. Du vil da bli innkalt til en uforpliktende og gratis samtale.

 

Hva er en frisklivssentral

 
 
Kontakt
 
For mer informasjon, kontakt oss på telefon 947 81 631/ 5161 4705 eller epost friskliv@gjesdal.kommune.no.
Vi holder til i samme bygg som ÅBOAS, Ole Nielsensvei 20.
 
Frisklivssentralen Gjesdal samarbeider tett med sentralene i Time, Klepp og Hå. Den individuelle oppfølgingen får du i din hjemkommune. Gruppetilbudene kan du bruke i alle 4 kommunene.
 
 
 
 
Frisklivssentralen i Gjesdal har god oversikt over aktivitetstilbudene som finnes i lokalmiljøet ditt, og vi kan hjelpe til med å finne aktiviteter som passer for deg.
 
 

Helsesamtale

Under helsesamtalen kartlegger vi dine ønsker, mål og forutsetninger for endring av levevaner. Sammen med en frisklivsmedarbeider legger du en plan for de neste 12 ukene. Etter 12 uker, eller underveis ved behov, blir det gjennomført en  oppsummeringssamtale. Du kan ved behov fortsette tilbudet i Frisklivssentralen eller veiledes videre til egenmestring og egenaktivitet.

 
 
 
Tilbud i Frisklivssentralen
 
 •   Helsesamtale
 •   Frisklivstrening
 •   Kostholdsveiledning og Bra Mat kursFrisklivsko.png - Klikk for stort bilde
 •   Røyk- og snussluttveiledning
 •   Søvnkurs
 •   Livsstyrketreningskurs
 •   KIB: kurs i mestring av belastning
 •   KID: kurs i depresjonsmestring

 

 

 

"Små steg- stor endring". 
Vi har fokus på at små kloke valg på sikt gir endring og  helsegevinst hos deg som deltaker. Vi tilbyr hjelp og veiledning slik at du selv finner ut hva som er viktig for deg og realistisk å få til i egen hverdag.  Vi har fagkunnskap om fysisk aktivitet, kosthold, røykeslutt, samt endringsprosesser. Du er ekspert på deg og vet selv best hvor skoen trykker. Sammen jobber vi med å finne gode løsninger for å oppnå varig endring. 

 
 
Frisklivstrening
 

Frisklivstrening foregår ute i naturen, på treningssenter eller i basseng. Her får du støtte og veiledning for å komme i gang med fysisk aktivitet. Treningen er gruppebasert og blir ledet av personell fra Frisklivssentralen. Tilbudet er basert på anbefalte treningsmetoder fra Helsedirektoratet. Hovedfokus skal være bevegelsesglede med element av både styrke og kondisjon. Etter deltakelse på Frisklivssentralen er målet at du vil fortsette å være fysisk aktiv i hverdagen din og få bedre helse både på kort og lang sikt. 

Regelmessig fysisk aktivitet gir store helsegevinster, og effekten er godt dokumentert. Fysisk aktivitet reduserer risiko for å utvikle høyt blodtrykk, diabetes type 2, blodpropp og fedme, samtidig som det fremmer en god psykisk helse. Personer som er fysisk aktive rapporterer om bedre humør, mer overskudd og økt livskvalitet sammenlignet med personer som er lite aktive.

 

Kostholdsveiledning

Frisklivssentralen tilbyr individuell veiledning eller kostholdskurs for deg som ønsker å gjøre endringer i kostholdet.

Individuell veiledning er en samtale om kostholdet ditt. Vi kartlegger matvaner og ser på aktuelle problemstillinger, samt muligheter for realistiske endringer.

 

Bra Mat for bedre helse er et inspirasjons- og motivasjonskurs for varig endring av matvaner. Kurset følger Helsedirektoratet sine offisielle anbefalinger for ernæring. Du får praktiske råd i hverdagen, økt forståelse for varedeklarasjoner og mulighet til å utveksle erfaringer med andre.

 

 
 
 
 
 

Røykesluttveiledning

Frisklivssentralen tilbyr individuell veiledning eller røykesluttkurs for deg som ønsker å slutte å røyke eller snuse.

Individuell veiledning: samtaler om røyke- eller snusvanene dine og hvordan du kan få hjelp til å slutte. Vi ønsker å støtte og motivere deg underveis.

Røykesluttkurs: Vi tilbyr kurset "Røykfrie sammen" utarbeidet av Helsedirektoratet. Kurset består av 5 - 8 samlinger fordelt på ca. 8 uker. På de tre første møtene forbereder du som kursdeltaker deg på å slutta å røyke, i de neste møtene jobber du med å fortsette å være røykfri og opprettholde motivasjonen. Kursopplegget kan også brukes for deg som vil slutte med snus.

Det finnes flere gode verktøy for røykeslutt på nett og som app, og disse kan brukes alene eller som supplement til kurset «Røykfrie sammen». Se nettsiden slutta.no

 

Søvnkurs

Søvnkurset er for personer som strever med insomni eller lettere grader av søvnvansker, og som ønsker å forbedre søvnkvaliteten uten bruk av medikamenter. Kurset består av 4 samlinger.

Datoer for neste søvnkurs kommer.

 

 

Livsstyrketrening

Livsstyrketrening er å øve på å være fullt og helt tilstede i sitt eget liv, og er et helsefremmende mestringsprogram. Målet er å få en bedre helse, økt livskvalitet og oppleve mestring. På kurset jobber en med tanker, følelser, vaner og mønstre i hverdagen, samt ressurser og muligheter. Du vil også lære ulike oppmerksomhets- og avspenningsøvelser. Temaer som tas opp er blant annet ;

 • Hvem er jeg?
 • Hva trenger jeg?
 • Glede, dårlig samvittighet og sinne
 • Hva er mine sterke og svake sider?
 • Verdier - hva er viktig for meg?
 • Ressurser, muligheter og valg.

 

Kurs i livsstyrketrening (DOCX, 230 kB)

 

Andre mestringskurs

KOLS

Depresjon

 

For mer informasjon, besøk hjemmesiden vår:

http://www.frisklivjæren.no/

Bramat

Ønsker du å legge om matvanene dine? Er du kostholdsforvirret? Lurer du på hvilke matvarer du bør velge og hvorfor? Da er dette kurset for deg! 

søvn sauer

Får du for lite søvn? Er du uopplagt i løpet av dagen?  Da kan SØVNKURS være akkurat det du trenger!

SØVN.jpg

Frisklivssentralene på Jæren inviterer til temasamling 22.februar kl.18.00-20.00.

Temaet er SØVN.

 

 

 

Seniorportalene

Idéen med SeniorPortalene er at seniorer over hele landet kun skal være to tastetrykk unna en enklere hverdag. Dette er nasjonale sider uten kostnader og som ikke krever medlemskap for brukerne.  

Fant du det du lette etter?

Kontakt

Fagansvarlig Frisklivssentralen
Tlf: 51 61 47 05
Mobil: 947 81 631
E-post  

 

 
 • TelefonBilde 51 61 42 00
 • PostboksBilde Rettedalen 1, 4330 Ålgård
 • Besøksadr: Rettedalen 1
 • Komm.nr. 1122
 • Org.nr. 964978573